Nová preventívna služba zdravotnej poisťovne DÔVERA od 1. apríla

30.03.2007 Celý región

Na Slovensku je vyše 1,3 milióna žien vo veku nad 40 rokov, ktoré majú nárok na mamografické vyšetrenie v rámci prevencie raz za dva roky. Takmer 80 percent z nich však nebolo vyšetrených.
Príčinami sú strach, nedostatočná organizácia práce, ale aj slabá osveta či znalosť nárokov na preventívne vyšetrenia. Situácia v zdravotnej poisťovni DÔVERA zhruba kopíruje celoslovenskú situáciu. Z viac ako 167-tisíc poistenkýň vo veku nad 40 rokov len necelých 24-tisíc absolvovalo v minulom roku mamografické vyšetrenie. Navyše v mnohých regiónoch sú čakacie lehoty na mamografiu niekoľkomesačné.

Vzhľadom na uvedenú situáciu sa zdravotná poisťovňa DÔVERA rozhodla ponúknuť svojim klientkam vo veku nad 40 rokov od 1. apríla 2007 novú preventívnu službu „Mamografy“. V spolupráci s 25 vybranými mamografickými zariadeniami sa rozhodla zabezpečiť im preventívne mamografické vyšetrenia do 15 pracovných dní. Nejde pritom o jednorazovú aktivitu, ale o snahu poisťovne prinášať svojim poistencom služby a výhody, ktoré plánujeme realizovať v dlhodobom horizonte a ktoré prispejú ku skvalitneniu zdravotnej starostlivosti o našich poistencov. V priebehu roka 2007 prinesie zdravotná poisťovňa DÔVERA aj ďalšie zaujímavé služby, o ktorých bude včas informovať.

Hoci má výskyt nádorových ochorení prsníka na Slovensku stúpajúcu tendenciu, až 90 percent pacientok má šancu na vyliečenie. Avšak len za predpokladu, že sa nádor zachytí v prvom štádiu. Najúčinnejšou zbraňou v boji s rakovinou prsníka naďalej zostáva tzv. sekundárna prevencia, čo sú vlastne samovyšetrovanie prsníkov, vyšetrenie lekárom, mamografické vyšetrenie a ultrazvukové vyšetrenie. Mamografia je v súčasnosti vhodnou a relatívne neškodnou metódou pre diagnostiku skorých štádií karcinómu prsníka.

Najviac vyšetrení mamografom sa robí v Bratislavskom a Košickom kraji, najmenej v Žilinskom. Zdravotná poisťovňa DÔVERA v rámci projektu zrušila limity na mamografické vyšetrenia a všetky výkony bude hradiť nad zmluvne dohodnutý objem. Navyše pre svoje poistenkyne vyberala také zdravotnícke zariadenia, ktorých mamografické pracoviská spĺňajú isté kvalitatívne kritériá (napríklad nízky vek prístroja, dostupnosť pracoviska a kvalita jeho práce). Dva najstaršie funkčné mamografy na Slovensku majú totiž 29 a 30 rokov.

Objednávanie na preventívne mamografické vyšetrenia budú prebiehať nasledovne:

poistenkyňa zavolá na bezplatné telefónne číslo 0800 150 150, na ktorom jej pracovníci call centra poskytnú informácie o podmienkach a presnom postupe a prepoja ju na zazmluvnené pracovisko podľa miesta jej bydliska, kde si dohodne presný termín vyšetrenia,
zoznam zazmluvnených pracovísk a kontaktné informácie budú uverejnené aj na internetovej stránke spoločnosti www.dovera.sk , v prípade záujmu sa tak môže poistenkyňa zdravotnej poisťovne DÔVERA objednať na vyšetrenie individuálne,

prípadne môže poistenkyňa navštíviť ktorúkoľvek z našich pobočiek, kde jej pracovníci vysvetlia podmienky a poskytnú relevantné informácie, vrátane kontaktných údajov na zazmluvnené pracoviská, kde sa môže objednať na vyšetrenie.
Mgr. Radoslav Bielka
 

Vyberte región